fbpx

RI&E (Risico Inventarisatie & Evaluatie) - HRM101

Als ondernemer loopt u risico’s; dat weet u als geen ander. Wat als een van uw medewerkers plotseling een ongeval krijgt met een machine? Of een van uw medewerkers gevaarlijke stoffen binnenkrijgt? Of als iemand uitvalt omdat hij of zij te zwaar werk heeft, of te veel?

Dan staat de productie stil, of moet u het met een persoon minder doen. Daar komen nog de kosten van verzuim en mogelijke reparaties bij. Bovendien brengt het uw goede naam in gevaar en kunt u te maken krijgen met financiële claims. Kortom, behoorlijke risico’s!

U heeft vast wel eens gehoord van een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie, oftewel RI&E. Een RI&E is eigenlijk twee dingen: een LIJST met alle (veiligheids- en gezondheids) risico’s in uw bedrijf, en een PLAN voor het oplossen ervan. Met die twee kunt u de risico’s voor uw personeel en uw bedrijf terugdringen. Dus ook het financiële risico.

Een RI&E is voor iedere ondernemer met personeel verplicht!

RI&E uitvoeren met toetsing door de kerndeskundige:

  • §  Stap 1: Inventarisatie: Welke risico’s met betrekking tot de arbeidsomstandigheden spelen in er in het bedrijf/de organisatie? Resultaat: een lijst met alle ARBO risico’s in het bedrijf.
  • §  Stap 2: Evaluatie: Hoe groot is het risico? Resultaat: de risico’s staan in volgorde van belangrijkheid.
  • §  Stap 3: Plan van aanpak: Welke maatregelen? Resultaat: een plan waarin staat wie, wanneer welke maatregel gaat treffen om de risico’s te verminderen.
  • §  Stap 4: Toetsen van de RI&E: door de externe kerndeskundige. Resultaat: Een goedgekeurde RI&E, die voldoet aan de wettelijke eisen.
  • §  Stap 5: Aan de slag: uitvoeren en evalueren van het Plan van Aanpak. Resultaat: de maatregelen zijn ingevoerd.

Neemt u contact met ons op voor de mogelijkheden!